DIY: Kalender om af te tellen

Natuurlijk kun je een kant-en-klaar advent kalender kopen, maar… vind je die mierzoete chocolaatjes nou echt lekker?! Veel leuker is het om er zelf een te maken, en deze te vullen met iets waar jij echt blij van wordt. Of waar je kinderen echt blij van worden.


In deze blog hebben we verschillende DIY advent kalenders voor je verzameld. Ook te gebruiken om ergens anders voor af te tellen!

Boek doosjes adventkalender

Advent kalender van boekdoosjes

Hij blijft leuk! Adventskalender van boekdoosjes. Loes Vork gebruikt deze tijdens haar workshops Boekselen, maar je vindt de beschrijving ook in origami-boekjes en op wikiHow (klik hier).

Of download het werkblad via Slideshare:

Wat zullen we er eens in doen… Suggesties zijn welkom; de lijst hieronder zal hopelijk groeien.

  • lekkers
  • inspirerende citaten
  • gedichten
  • kleine cadeautjes zoals een button
  • doe-opdrachten in de sfeer van bezinning
  • recepten
  • verwen-jezelf-suggesties

Thee-cember aftelkalender van Sanne


Thee-cember kalender

Heerlijk, begin iedere dag met een apart kopje thee!

Sanne Bloem van de Zelfgemaakte Scheurkalender bedacht een thee-kalender om de decembermaand mee af te tellen. Via haar webshop kun je zien hoe die eruit ziet, en een pakketje bestellen om het zelf te maken (klik hier).

aftellen 30

Aftellen met kaarten en cadeautjes

Toen Jinske van IMAKIN 30 werd kreeg ze van vrienden 30 cadeautjes om af te tellen. In haar blog lees je wat voor feestje dat was om die uit te mogen pakken, en doe je nog meer ideeën op voor zo’n kalender met kaartjes, lekkers en andere kleine cadeautjes.

https://imakin.nl/blog/diy-aftelkalender/

tekenen kalender

Is het aftellen of optellen?

Vaak maak je bij een aftelkalender steeds iets open, of haal je steeds een deurtje weg. Maar je kunt het ook omkeren. Neem een groot, leeg vel papier en verdeel het in gelijke vakken in de gewenste hoeveelheid. Knip kleinere velletjes papier ter grootte van de getekende vakken. Neem iedere ochtend of avond even de tijd om iets te tekenen of schrijven (of maak een mini collage) en lijm dit velletje op de betreffende dag. Zo ontstaat er een mooie poster!

 

geschenk zakjes boekselen

Gevulde papieren cadeauzakjes

Maak een serie cadeauzakjes van bijvoorbeeld pagina’s van een oude atlas, of van bruin knutselpapier. Op de site van boekselen vind je een werkbeschrijving voor zulke cadeautasjes.

Teken of stempel de data erop. Vul ze en hang ze op aan een lint.

https://boekselen.nl/2022/04/maak-een-geschenkzakje-van-boekpaginas.html

letterbak kalender

Vul een letterbak

Vroeger hingen ze in iedere woonkamer: van die houten letterbakken met kleine beeldjes erin. Daar kun je ook leuk een vintage advent kalender van maken! Verzamel luciferdoosjes of maak doosjes die erin passen en kleed ze aan met stukjes stof of gedecoreerd papier in één stijl. Prachtig en herbruikbaar!

http://beachcomber26.blogspot.com/2011/11/vintage-advent-calendar.html