Keramiek maken bij Witheet

Leer zelf keramiek maken - cursus, workshop, teamuitje

Dit kun je doen

Workshop keramiek
Raku stoken
Kennismaken met draaien

Kleiwerkplaats Witheet is in 2020 opgericht door keramist Fenna ter Haar. De pottenbakkerij heeft een winkel met handgemaakt keramiek, een werkplaats en workshops. Je kunt ook keramiek naar eigen wens laten maken, als je op zoek bent naar een speciaal cadeau.

Fenna werkt met lokale, Goudse klei uit de Hollandsche IJssel, de rivier die langs het atelier stroomt. Witheet is gevestigd op GOUDasfalt. Dit terrein van de voormalige asfaltfabriek is nu een creatieve broedplaats waar je voor of na je workshop kunt lunchen, andere makers kunt ontmoeten of een wandeling langs de informatiepanelen maakt. Het adres is Gouderaksedijk 32, tegenover de historische binnenstad van Gouda.

Alle contactinfo

Interesse in het aanbod? Neem dan direct contact op:


06 12366326


fenna@witheet.eu

Meer weten?

Kijk op de website: witheet.eu

Volg Keramiek maken bij Witheet ook op:

Praktische info

Aangeboden door:
Fenna ter Haar

Waar?
Gouda, Gouderaksedijk 32 
op terrein van GoudAsfalt

Wanneer?
Kijk voor data in de agenda
Kennismaken met draaien alleen op afspraak

Kosten?
Workshop keramiek: 55,- p.p.
Raku stoken: 95,- p.p.
Kennismaken met draaien: 250,- 
Schotels maken met plantafdruk: 85,- p.p.
(incl. lunch)

Workshop keramiek maken

Een leuk team- of familie-uitje in Gouda
Wil je een gezellige workshop en kennis maken met keramiek? Dan is dit je kans. Je bent van harte welkom in het atelier om daar lekker met je handen in de klei bijvoorbeeld een beker of schaaltje te maken. Op een vrijgezellen dag kun je samen een tegeltableau of set schaaltjes maken als cadeau. Fenna is keramist en begeleidt deze ochtend. Ervaring is niet nodig.

Hoe ziet de workshop keramiek eruit?

  • Informatie over de basistechnieken van handvormen onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers;
  • In een ontspannen sfeer ga je zelf aan de slag met handvormklei (geen IJsselklei) en maak je een eigen werkstuk;
  • Aan het eind van de ochtend pakken we het werkstuk voorzichtig in om te drogen. Dit duurt enkele weken, afhankelijk van het weer.

Na het drogen stookt Fenna je werkstuk en glazuurt het. Na de tweede (glazuur)stook krijg je bericht om het op te halen. Het is bruikbaar keramiek geworden!

We werken in kleine groepen van maximaal 6 personen (als je groep groter is stellen we een programma met twee rondes samen). De workshop duurt één dagdeel, kijk voor de data in de agenda.

Raku stoken

Wil je eens wat anders doen met keramiek? Doe dan mee aan een stoere dagworkshop in Gouda. Raku is een speciale stooktechniek waarbij we in een grote ton met een gasbrander de klei relatief snel tot boven de 1000 graden verhitten, en deze er letterlijk gloeiend heet uithalen met een tang om snel af te koelen waardoor barstjes of patronen ontstaan. Raku stoken geeft altijd verrassende effecten op je werkstuk. Craquelé zoals op de mooie Japanse saké setjes, glanzende kleuren of juist mooie donkere vlakken van het vuur. En: direct resultaat! Je neemt je werkstuk dezelfde dag meteen mee naar huis. Dat is wat anders dan het lange wachten bij een normale glazuurstook.

Hoe ziet de dag eruit?
- Ontvangst met koffie/thee/lekkers en korte uitleg;
- Glazuren van de meegebrachte werkstukken met raku glazuren in de ochtend;
- Terwijl deze drogen zetten we de raku oven klaar en kun je wat eten;
- ’s Middags zijn we buiten en stoken we enkele keren de raku oven;
- Boenen en bewonderen van je eigen werkstuk.

Je brengt zelf één of twee kleine biscuit gestookte werkstukken mee. Deze zijn van raku klei of handvormklei: de klei moet echt schokbestendig zijn (30/40% grovere chamotte). Als je geen gelegenheid hebt dit zelf te doen, dan kun je tegen een meerprijs bij mij in het atelier een werkstuk maken en dan stook ik het biscuit voor je.

De dagworkshop is inclusief koffie/thee/water, wat lekkers, en inclusief de glazuren. Neem zelf lunch mee of haal iets bij de horeca op het terrein.

Kennismaken met draaien

Deze beginnerscursus bestaat uit vier ochtenden of middagen van steeds twee uur. In deze periode maak je kennis met de basistechnieken van het draaien. Bij het leren draaien is het vooral van belang om het echt te doen. De les bestaat daarom steeds uit een instructie waarna je zelf gaat oefenen op een draaischijf. Je bent met maximaal 2 cursisten.

Je krijgt informatie over de basistechnieken walken, centreren, optrekken, het bewaren van werkstukken en afdraaien. Je krijgt steeds een instructie en werkt daarna zelfstandig.

Deze korte ‘privé’-cursus is in overleg te boeken en kost €250,- voor vier dagdelen (10.30-12 u of 13.30 tot 15.30 uur). Inclusief koffie/thee en 5 kilo klei en exclusief glazuren/stoken.

Schotels maken met plantafdruk

Hou je van groen? En van eten? Doe dan nu mee met een gezellige workshop waarin we twee schotels maken met een afdruk van een mooi takje of bloemen. Zo maak je meteen kennis met keramiek. Je bent van harte welkom op GOUDasfalt, waar je de Warmoezerij bezoekt, luncht bij het Gouwestrand en bij kleiwerkplaats Witheet je eigen twee schotels maakt! (Het is natuurlijk ook mogelijk samen schotels te maken en die als set aan iemand te geven.) Fenna is keramist en begeleidt deze ochtend. Ervaring is niet nodig.

Hoe ziet de workshop keramiek eruit?

  • Ontvangst en toelichting op de dag onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers;
  • In een ontspannen sfeer ga je zelf aan de slag met het uitrollen van de handvormklei (geen IJsselklei) voor jouw schoteltjes;
  • We bezoeken de Warmoezerij waar je iets moois zoekt en onder begeleiding plukt. En dat druk je daarna bij Witheet in je werkstukken;
  • Aan het eind van de ochtend laten we de schotels een beetje drogen en gaan we naar Gouwestrand voor de lunch die voor ons klaar staat;
  • Na een relaxte lunch gaan we aan de slag met het versieren van de schotels. Er is gekleurde kleislib (engobe) om ze in te kleuren. Je kunt ook kiezen voor oxides. Daarna werken we de randen netjes af.
  • We pakken de schoteltjes voorzichtig in om te drogen. Dit duurt enkele weken, afhankelijk van het weer.

Na het drogen stookt Fenna je werkstuk en glazuurt het. Na de tweede (glazuur)stook krijg je bericht om het op te halen. Het is bruikbaar keramiek geworden!

De kosten zijn €85,- p.p. inclusief koffie/thee/water, klei, engobes en een lunch! 

Fenna ter Haar

Witheet is de kleiwerkplaats van Fenna ter Haar. Na de studie tot keramist aan de Nederlandse Keramiek Opleiding heb ik Witheet opgericht en ben ik op zoek gegaan naar Goudse klei. Vervolgens ben ik aan het werk gegaan als keramist.

Na decennia gewerkt te hebben als stedenbouwkundige en projectmanager heeft de klei mij gelokt. Ontwerp en creativiteit spelen ook een rol in gebiedsontwikkelingen, maar ontwerpen én maken is veel directer, met je handen in de klei en achter de computer vandaan. Werken met de elementen; water, aarde/klei, lucht en vuur.