Kies een woord voor het komende jaar

In plaats van goede voornemens (die je toch weer snel vergeet) kun je een woord kiezen voor het komende jaar. Een woord dat symbool staat voor de dingen die je voor jezelf hoopt in het nieuwe jaar. Het kan je helpen om die dingen daadwerkelijk te bereiken.


Hoe vind je jouw woord voor het komende jaar?

Wat nodig je uit voor het komende jaar? Heb je plezier nodig, of misschien kennis? Samenwerking of een betere focus, of ontspanning? Wil je opgeruimder zijn of fitter worden? Of is er een specifiek doel dat je wil bereiken?

Zoek naar een woord dat symbool staat voor wat jij uitnodigt voor het komende jaar. Het moet een positief woord zijn dat je inspireert.

Neem daarna even de tijd om de betekenis van het woord voor jezelf uit te werken. Beschrijf op welke manieren en op welke gebieden dit woord behulpzaam zal zijn. Schrijf er een tekst over (voor jezelf, probeer dóór te schrijven zonder al te veel na te denken) of maak een brainstorm web waarbij je allerlei woorden en zinnen op papier schrijft en met elkaar verbindt.

Maak vervolgens iets tastbaars waar het woord op staat. Misschien een kunstwerkje of collage aan de muur, een tekening op je raam, een armbandje met tekst, stel het in als wachtwoord op je computer of achtergrondafbeelding op je mobiele telefoon. Hang het op een briefje boven je bed, naast je bureau en op het toilet. Schrijf het op je agenda. Verzamel op internet 12 quotes waar het woord in voorkomt en noteer er een voor iedere maand in je agenda. Laat het woord ook aan je omgeving weten.

Aandacht

Voor Groene Hart Creatief kies ik het woord ‘Aandacht’. Omdat persoonlijke aandacht een grote rol speelt bij creativiteit en bij creatieve workshops. Vaak volg je een workshop niet alleen voor de techniek, maar ook voor de gezelligheid en de inspiratie die je krijgt van de persoon die de workshop geeft. Creativiteit helpt bovendien om aandacht te besteden aan jezelf; om te voelen hoe het met je gaat en wie je bent of wilt zijn.