Libelle van esdoornvleugels

Maak zelf zo'n prachtige libelle van esdoornvleugels. Als hij af is kun je de libelle met dun visdraad aan het plafond bevestigen, of aan een metalen pin en tussen je kamerplant steken als decoratie.


Wie nog zegt dat het na-zomert, moet toch iets beter om zich heen kijken. De herfst is volop bezig en langzaam verkleuren de bladeren van de bomen naar goud voor ze losgelaten worden.

Niet alleen bladeren, maar ook zaden kun je nu volop vinden op de grond in het bos. Of op plekken waar bomen staan. In het Linschoter Bos vond ik zaden van de esdoorn. Vroeger noemden wij die ‘neusjes’. Je kon het zaadje splijten en met wat spuug op je eigen neus plakken. Of het werden ‘helikopters’; als je ze hoog in de lucht gooide, daalden ze cirkelend weer af naar de aarde.

In deze blog leer je hoe je er libellen van kunt maken! Dat kun je ook met je kinderen doen.

Wat heb je daarvoor nodig?

  • Esdoornvleugels
  • Takjes
  • Acrylverf en penselen
  • Een potje water
  • Lijm(-pistool. Een hete-lijmpistool is geweldig als je dat hebt!)

Schilder eerst de vleugels. Het is mooi om meerdere kleuren per vleugel te gebruiken. Ik heb per vleugel twee kleuren gebruikt plus wat goud. Laat de bovenkant van de vleugels eerst drogen voor je de achterkant gaat doen.

Zorg voor wat takjes van 10 á 15 cm lang. Je kunt ervoor kiezen om ze te beschilderen (goud is mooi!), of om ze blank te laten. 

Kies dan twee vleugels die een set gaan vormen. Als je geluk hebt, zitten de zaden nog aan elkaar. Als dat niet zo is, kun je ze eerst samenlijmen tot een vleugelpaar. Doe het daarna nóg eens met twee vleugels die wat kleiner zijn dan het eerste paar.

Plak de kleinere set deels bovenop de grotere set vleugels. Tot slot plak je het (beschilderde) lijfje op de set vleugels. Je libelle is nu bijna klaar. Zoek heel fijne takjes om daar voelsprieten van te maken.

Nu kun je de libelle laten vliegen door hem met dun visdraad van het plafond te laten hangen. Ook leuk is, om je libelle aan een metalen pin te bevestigen en deze tussen je kamerplant te steken.

Misschien heb je zelf nog wel meer leuke ideeën over wat je met je libelle kunt doen?