Zo word je een thuisbarista

Wil je meer kunnen, dan alleen het knopje van je snelfilterapparaat omhalen? In dit blog lees je alles over waarom de snelfilter weer in beeld is, slow coffee en andere leuke weetjes over koffiezetten.


Deze DIY wordt je aangeboden door Annuska van der Nagel van Simon Lévelt Gouda

Door de populariteit van de espressomachines en het ruime aanbod van cups en pads, werd koffiezetten niet meer dan een druk op de knop en moest het zo snel mogelijk op tafel staan. Maar tegenwoordig mogen we weer de tijd nemen voor het zetten van een goede kop koffie. Nu noemen het slow coffee. Van de term wordt je koffie niet lekkerder, van de extra aandacht die je eraan besteedt wel.

De snelfilter

Laten we vertrouwd beginnen. Terwijl jij het stof van je snelfilterapparaat afblaast, vertel ik je dat de ouderwetse snelfilter nog steeds een van de populairste methoden is om koffie te zetten. Het principe is simpel en de term 'snelfilter' zegt het al. Het water druppelt in een constant en snel tempo door de gemalen koffie in het papieren filter en wordt opgevangen in een verwarmde kan. Zodra je weet hoeveel water en koffie er nodig is voor jouw perfecte kop, kan er weinig meer fout gaan. Maar toch zijn er kleine aanpassingen die smaak en kwaliteit ten goede kunnen komen.

Het snelfilterapparaat brengt het water automatisch op de juiste temperatuur. De ideale watertemperatuur om koffie te zetten is tussen de 92° en 96°C. Schenk je kokend water op de koffie dan verbrandt de koffie. Tegenwoordig zijn er zelfs snelfilterapparaten, waarbij je de doorloopsnelheid kunt bepalen, wat weer van invloed is op de smaak. Hoe doorontwikkeld de nieuwste apparaten ook zijn; het vertrouwde pruttelgeluid blijft!

Slow coffee

Het voelt misschien wat ouderwets, maar geloof me, je bent met handopschenken hartstikke hip bezig! Het zetten van slow coffee vereist dan misschien wat extra tijd en aandacht, maar als je deze op de juiste manier zet, geniet je extra van een heerlijke kop koffie. In tegenstelling tot bij de snelfilter, moet je bij slow coffee het water zelf verwarmen. Je kan hiervoor gebruik maken van een ketel met een lange tuit. Door de lange tuit heb je een betere controle over de snelheid waarmee je het water opschenkt. Het kokende water dat door de lange tuit gaat, koelt ook af en komt met de perfecte temperatuur op de koffie. Met slow coffee, heb je ook iets meer controle over de doorloopsnelheid, met andere woorden; hoe snel loopt het water door de koffie. Dit is belangrijk voor de smaak. Loopt het water te snel door, dan krijg je meer een zure koffie. Loopt het water te langzaam door, krijg je een bittere koffie. De uitdaging is om de juiste smaak balans te vinden. De doorloopsnelheid wordt bepaald door de maling, door de filterdrager (waar je het filter in doet) en door het papieren filter. Hierover leer je meer tijdens de koffietraining.

Bloomen

Hoe je het water opschenkt is ook bepalend voor de smaak. Je hebt geduld nodig. Laat de koffie eerst bloomen. Giet een klein beetje water op de koffie om de koffie te laten bloomen (opwellen). Tijdens het bloomen absorbeert de koffie het water, waardoor de smaak en aroma's vrijkomen en de CO2 kan ontsnappen. De koffie gaat dan bubbelen. Wacht ongeveer een halve minuut tot de koffie niet verder omhoog komt en de meeste CO2 is verdwenen. Als je in een keer veel water opschenkt, verdrink je de aroma's. Geduld is dan ook een schone zaak! In dit geval een lekkerdere koffie. Na het bloomen, schenk je langzaam het water met een draaiende beweging op de koffie. Met de ketel met lange tuit, heb je een goede controle over de draaibeweging! Schenk niet te hoog, anders verdwijnt het water via de zijkant van het papier in je kop, zonder dat het de koffie aanraakt.

Filters

Niet iedereen weet dat ook de papieren filters een ontwikkeling hebben meegemaakt. Van het bleken met chloor tot aan het bleken met zuurstof. Van dunne filters tot dikke filters van bruine filters tot witte filters. Aroma's van bloemen en fruit, die in mooie koffies aanwezig zijn, komen door een papieren filter veel beter tot hun recht. Welke koffie ? Het enige dat je nu nog mist, is de koffie. Niet elke koffie is geschikt voor iedere zetmethode. Er wordt ook wel gezegd dat de koffie de zetmethode kiest. Er zijn meerdere zetmethoden om slow coffee mee te bereiden. De manier waarop de koffie gezet wordt, geeft een verschil in smaak. Met de snelfiltermethode krijg je bijvoorbeeld een zeer licht zetsel waarbij voornamelijk de frisse tonen worden benadrukt.

Word een thuisbarista

Wil je meer kunnen, dan alleen het knopje van je snelfilterapparaat omhalen ? Ben je benieuwd, hoe je de doorloopsnelheid van je koffie kan bepalen. Wil je leren fijne aroma's waar te nemen? Op onze slow coffeetrainingen, pakken we het nog professioneler aan. Jij gaat ontdekken, wat de verschillende zetmethoden doen met de smaak van de koffie!